Slikoviti prikaz sadnje lotusa

Kako bi vam olakšali sadnju lotusa prilikom kupnje sadnice golog korijena, osmislili smo ovaj mali slikovni prikaz sadnje lotusa. Postupak sadnje je vrlo jednostavan te ga svatko može izvesti.

sadnja lutusa, lotus planting

Lotuse možemo saditi u bilo koju posudu bez rupa. Veličina posude ovisi o sorti lotusa. Za sadnu možemo koristiti bilo kakvu ukrasnu posudu ili vazu koja mora biti duboka najmanje 30 – 40 cm. Velike lotuse sadimo u što veće posude dok patuljaste lotuse možemo posaditi u male lonce, poput zidarskih kanti od 12L (primjer na slici). Što više prostora pružimo lotusima to će biljke narasti veče i više će cvjetati. Za sadnju koristimo običnu vrtnu zemlju koju dodajemo u tankom sloju na dno posude.

sadnja lotusa, lotus planting

Zatim dodamo sporo otpuštajuće mineralno gnojivo te peletirano organsko gnojivo. Za posudu od 12L biti će dovoljna jedna žličica mineralnog gnojiva te jedna organskog gnojiva. U veće posude dodajemo i više gnojiva. U velike posude možemo dodati i sloj starog/zrelog stajskog gnojiva.

sadnja lotusa, lotus planting

Gnojivo prekrijemo slojem zemlje. Rizom ne smije biti u direktnom kontaktu s gnojivom.

sadnja lotusa, lotus planting

Na supstrat pažljivo položimo rizom lotusa te ga pokrijemo debelim slojem supstrata. Pritom moramo paziti da ne pritišćemo supstrat kako ne bi slomili korijen lotusa a posebno moramo paziti na vrlo osjetljive vrhove rasta. Mlade listove ne smijemo zatrpati te oni moraju viriti iznad supstrata.

sadnja lotusa, lotus planting

Na kraju u kantu dodamo vodu do vrha posude. Supstrat će se u tom postupku polako sedimentirati u posudi te će stvoriti kontakt s korijenom lotusa.

sadnja lotusa, lotus planting

S vanjske strane lonca zapišemo vodootpornim markerom ime sorte.


Ako se ne očekuju niske temperature te ako je vrijeme toplo, kantu možemo ostaviti odmah na otvorenom. Ako su ipak najavljene niske temperature kantu moramo spremiti u neki negrijani prostor gdje se neće smrznuti ili ako ste u mogućnosti, u negrijani plastenik. Biljke posađene u velike posude, poput vinogradarskih kaca, mogu ostati na otvorenom cijele godine. Također ovaj je trenutak idealan za smjestiti posađeni lotus na trajno mjesto u ukrasnom jezercu. Listovi lotusa nemaju mogućnost izduživanja peteljke lista kao što to imaju lopoči u slučaju kada se biljka potopi u dublju vodu. Listovi lotusa imaju mogućnost izduživanja peteljke lista sve dok se list ne počne odmotavati na površini vode. U slučaju da otvoreni list potopimo u dublju vodu, on će propasti jer će trajno ostati ispod površine vode. Zbog toga se lotusi premještaju na trajnu dubinu u trenutku kada nemaju plutajuće listove.