Dubina sadnje močvarnih perunika

Prilikom sadnje raznih vrsta i sorti močvarnih perunika moramo pripaziti na koji ih položaj u vrtnom jezercu ili močvari sadimo. S obzirom na to da biljke dolaze s raznih prirodnih staništa, traže i različite uvjete rata; neke vrste rastu cijelu godinu u vodi, neke vrste rastu na poplavnim područjima pa su pod vodom samo u određeno vrijeme, neke vrste vole samo vlažno tlo dok neke vrste rastu i u bočatoj vodi. Slijedi nekoliko primjera najvažnijih vrsta koje se uzgajaju u vrtnim jezercima:


Iris pseudacorus: bez problema podnosi dubinu do -40 cm, sadi se u supstrat koji je konstantno vlažan (najbolje u močvarne gredice) ili u miješane bordure koje se redovno zalijevaju (jako prilagodljiva vrsta).

Iris ensata: podnosi dubinu vode do -4 cm tijekom ljeta ili konstantno vlažan supstrat (metoda “noge u vodi”). Iako mnogi navode kako ova vrsta ne bi trebala rasti u vodi tjekom zime, već samo u vlažnoj zemlji, mnoge sorte koje uzgajamo posađene su uz rub jezerca te s toga ostaju u vodi tijekom cijele zime. Ova vrsta i njezini hibride vole supstrat lagane kisele reakcije.

Iris louisiana (louisiana kompleks): podnosi dubinu vode od  -5 do -10 cm  ili konstantno vlažan supstrat (metoda “noge u vodi”). Podnosi i kratkotrajnu sušu. Bolje cvjetaju ako je rizom tijekom vegetacije pokriven debljim slojem malča kao na primjer to mogu biti par cm vode ili kora drveća.

Iris sibirica (sibirica kompleks): tijekom vegetacije podnosi “noge u vodi” ali tijekom zime supstrat ne smije biti namočen. Vrsta za močvarne gredice ili vlažna staništa na suncu ili u polusjeni.

Iris fulva (louisiana kompleks): podnosi dubinu vode do -7 cm.

Iris laevigata: podnosi dubinu vode do -15 cm ili konstantno vlažan supstrat tijekom cijele godine (metoda “noge u vodi”).

Iris missouriensis: podnosi kratkotrajne poplave ili supstrat koji je jako vlažan samo tijekom cvjetanja.

Iris prismatica: konstantno vlažan supstrat ili par centimetra vode iznad rizoma. Podnosi bočatu vodu.

Iris setosa: konstantno vlažan supstrat.

Iris versicolor: podnosi dubinu vode do -7 cm. Može rasti cijelu godinu u vodi.

Iris virginica: podnosi dubinu vode do -15 cm. Može rasti u vodi ili u stalno natopljenom tlu.