Močvarno bilje

Lijepa i bujna vegetacija oko jezerca san je svakog vodenog vrtlara. Močvarno bilje tu igra veliku i važnu ulogu.Vrlo je važno, uzeti ih u obzir pri samom planiranju vodenog vrta zato što će one prve doprinijeti lijepom izgledu samog jezerca. Močvarno bilje je važno kako bi dobro uklopili jezerce u ostatak vrta. Močvarne gredice treba isplanirati tako da služe kao prijelaz između bujne vrtne vegetacije i mirne, čiste vode. Kod lošeg odabira vrsta naš će se vrt doimati neprirodno te će iskakati iz svog okruženja ("bosti će u oko").


Močvarno bilje prirodno živi u zonama koje karakterizira stalno prisustvo niske razine vode. Ono raste uz potoke i rijeke, na obalama jezera, uzduž kanala za navodnjavanje poljoprivrednih površina, u melioracijskim kanalima te u zonama koje su periodično poplavljena ili u stalno vlažnoj zemlji.

Korijen ovih biljaka je u velikoj većini slučajeva stalno uronjen u vodi te se stabljike, listovi i cvatovi razvijaju iznad površine vode.

Putem korijena biljke asimiliraju hranjive tvari te se pričvršćuju za zemlju. Kod mnogih močvarnih vrsta korijen i stabljika služe i kao rezerva hranjivih tvari te se razvijaju zadebljali rizomi, gomolji ili lukovice (Thypha, Sagittaria, Eleocharis, Trapa). Listovi i stabljike služe biljkama za obavljanje fotosinteze ali i za opskrbljivanje korijena kisikom. U natopljenom močvarnom tlu i u samoj vodi vrlo je malo kisika kojeg biljka može iskoristiti. Zbog toga listovi i stabljike imaju spužvastu strukturu te su često šuplji i puni dugih kanala. Spužvasti parenhim također ima važnu ulogu u slučaju iznenadnih visokih vodostaja i poplava. On osigurava biljkama da isplivaju na površinu vode te da plutaju. Listovi močvarnog bilja gotovo su uvijek lancetasti, izduženi, plosnati ili linearni. To omogućava biljkama da smanje otpor kojeg na njih stvara voda ili voda u pokretu u rijekama i kanalima.

Močvarno bilje posađeno oko vrtnog jezerca može poslužiti kao zaklon i dom pticama, vodenim insektima te igra vrlo važnu ulogu u održavanju ravnoteže i bioraznolikosti u jezercu. Močvarno se bilje najviše sadi u neformalnim, prirodnim jezercima dok u formalnim, modernim jezercima, svojom vertikalnom teksturom ono razbija rigidnost formalnih ravnih linija.