Šarenilo močvarnog bilja

Myosotis palustris Variegatus
Myosotis palustris Variegatus

Myosotis palustris Variegatus (Močvarna potočnica)

 

Odlična biljka za močvarnu zonu i plitku vodu koja stvara gusti tepih lijepih šatiranih listova. Lijepi nebesko plavi cvjetovi crase biljku tijekom cijelog ljeta. Nekomplicrana i jednostavna biljka za sva staništa uz rub jezerca ili potoka.

Houttuynia cordata Variegata
Houttuynia cordata Variegata

Houttuyniu cordata Variegata

 

Houttuyniu cordata Variegata u rano proljeće krase narančasti listovi koji postupno tijekom sezone prelaze u žutu boju. Cvate početkom ljeta bijelim cvjetovima. U azijskim se zemljama Houttuynia cordata koristi kao lisnato povrće te se od osušenih listova pripremaju čajevi. Cijela biljka aromatično miriše s blagom paprenom notom. Još jedna močvarna biljka šatiranih listova za plitka močvarna staništa uz jezerce/potok.

Phalaris arundinacea Luteopicta
Phalaris arundinacea Luteopicta

Phalaris arundinacea Luteopicta (Svjetlica)

 

Svjetlica je srednje visoka trava trskastog izgleda za močvarna staništa sa zelenim listovima prošarani bijelim prugama. U rano proljeće novi izboji imaju žuti odsjaj. Biljka brzo raste i prekriva velike površine na prikladnim staništima. Također dobro uspijeva i u normalnim vrtnim uvjetima u gredicama koje se redovito zalijevaju. Lako se ograničava njezin rast rizomskim barijerama i sadnjom u velike ukopane lonce. U vrtnim uvjetima biljka ne izraste u trskasti oblik nego ostane prilično niska i kompaktna.

Dichromena colorata

 

Nova i neobična biljka u vrtlariji je Dichromena colorata iz porodice šiljeva (Cyperaceae). Zanimljivi dvobojni cvatovi pojavljuju se cijelo ljeto na vrhovima tankih stabljika. Biljka za vlažan i zaštićen položaj. Koja stvara gusti busen uspravnih i tankih vlati. Brzo stvara gusti busen u vlažnom supstratu

Darmera peltata (Pelthyphyllum peltatum)

 

Darmera je trajnica koja voli močvarna ili stalno vlažna tla. Prirodno raste u Americi (od Kalifornije do Oregona) u brdovitim predjelima uz hladne brdske potoke. Biljka stvara velike okrugle listove poput kišobrana na visokim peteljkama a cvijeta okruglim glavicama ružičasto bijelim cvjetovima. Cijela biljka može narasti do visine od 2 m. Za polusjenovite položaje. Prema nekim izvorima peteljke lista su jestive nakon kuhanja.

Salvinia
Salvinia

Salvinia sp.


Tijekom toplih ljetnih mjeseci snažno se razvija plutajuća paprat Salvinia. Biljka raste stvarajući duge, puzave i plutajuće stabljike na kojima se razvijaju jedinstveni listovi. Zanimljivo je kod listova da strana koja je izložena našem pogledu zapravo donja strana lista. Također listovi salvinije poznati su i po "salvinia effect-u". Biljka brzo stvara gusti tepih zelenih listova te može udvostručiti svoju biomasu u samo 4 dana pa je s toga mnogi smatraju i najbrzorastučom biljkom na svijetu. Salvinia natans koja se često nalazi u prodaji zapravo je Salvinia molesta (divovska salvinija) biljka tropskog i suptropskog porijekla. Za razliku od Salvinije natans koja je euroazijska vrsta koja podnosi hladnu vodu i prezimljuje, Salvinia molesta u našim krajevima ne može izdržati hladnu zimu na otvorenom pa ju stoga treba spremiti u grijani akvarij (ili svjetlu prostoriju) tijekom hladnog razdoblja. Salvinije kao i ostale paprati razmnožavaju se putem spora. Za optimalan rast potrebno je osigurati vodu bogatu hranjivim tvarima (eutrofna voda), temperaturu od 20 do 30 st. te poziciju na suncu ili polusjeni.