Sadnja močvarnog bilja

Vrlo je važno da se svakoj vrsti osigura točna dubina rasta. Neke vrste uspijevaju u svega nekoliko cm vode ili u stalno natopljenoj zemlji dok druge traže 30 – 40 cm duboku vodu..

U idealnim uvjetima mnoge močvarne biljke brzo rastu pa je s toga potrebno osigurati da se ne rašire previše pogotovo u situacijama kada je prostor ograničen. U tim situacijama močvarno je bilje najbolje saditi u posebne izolirane niše u samom jezercu, u mrežaste kontejnere ili u velike kontejnere bez rupa.

Nisu izbirljive što se tiče vrste tla te velika većina njih zahtijeva tlo neutralne do blago kisele reakcije.

Za sadnju koristimo običnu vrtnu zemlju s puno gline ili ilovaču. Lagani humusni supstrati nisu dobri za sadnju jer isplivaju na površinu nakon što se sadnice urone u vodu, nisu dovoljno teški kako bi spriječili da biljke isplivaju na površinu vode te pogoduju bujanju algi u jezercu. Biljke najbolje rastu ako se dobro pognoje svako proljeće te još jedanput tijekom ljeta.

Močvarno bilje raste na različite načine; neke vrste rastu iz rizoma, neke iz centralne krune i izboja dok druge pužu po površini tla. Biljke koje rastu iz rizoma poput vrste iz roda Acorus, Iris i Potederia sadimo tako da napunimo posudu za sadnju, na površinu stavimo rizom te ga pokrijemo slojem tla. Biljke iz rodova Saururus, Physostegia, Lysimachia, Houttuynia koje rastu iz pojedinačnih vriježastih izboja sadimo na sličan način: vazu napunimo do 2/3 sa supstratom, u sredinu stavimo nekoliko izboja biljke te popunimo vazu supstratom do vrha. Na isti način sadimo i vrste iz rodova Carex, Cyperus, Juncus. Biljke poput Scirpusa koje rastu iz puzavog i jakog rizoma sadimo u velike prostrane kontejnere ili velike vaze jer izgledaju efektno samo u većim grupama. Bilje iz porodica Alisma, neke vrste Elocharisa i Sagittaria, koje rastu iz turiona (neka vrsta lukovice), sadimo tako da napunimo vazu do 1/3 sa supstratom, položimo turione te nadodamo supstrat do vrha vaze. Puzave biljke koje se slobodno kreću dostupnim površinama poput Marsilee, Myriophylluma, Ludwigije, Menthe i Hydrocotile sadimo plitko u široke posude kako bi im dopustili da se nesmetano šire.


U plitku vodu (2-5 cm) možemo posaditi sljedeće vrste:

Acorus (calamus i gramineus). Mentha aquatica, Carex, Eleocharis, Iris, Saururus, Houttuynia, Myosotis, Hydrocotile, Caltha, Ranunculus, Thypha minima, Hippuris, Lysimachia i Juncus.


U dublju vodu (10 do 40 cm) možemo posaditi sljedeće vrste:

Thypha, Scirpus, Juncus, Iris pseudacorus, Orontium, Phragmites, Pontederia, Cyperus, Sagittaria, Alisma, Ludwigia, Jussiea, Ranunculus lingua, Glyceria.


U stalno natopljeno tlo možemo saditi puzave vrste (Ludwigia, Hydrocotile, Mentha, Rotala, Marsilea, Myriophyllum, Oenanthe) koje će se širiti u svim dostupnim smjerovima te će eventualno i plutati na površini vode.

Ostale biljke koje možemo saditi su: Lobelia, Lysichiton, Bletilla, Lysimachia, Preslia, Carex, Ligularia, Petasites, Iris, Juncus, Rosa palustris, Imperata.