Coreopsis verticillata (Djevojačko oko)

 

Iz sjemena koji nalikuje na nekakvu sitnu bubu (koris, opsis), na polusjenovitim rubovima šuma, razvila se biljka sjajnih zlatnih cvjetova...

 

Coreopsis verticillata, trajnica, sunce, perennial, sun
Coreopsis verticillata

Coreopsis verticillata je trajna zeljasta biljka koja pripada porodici zvjezdana, Asteraceae. Domovina ove biljke su države središnjeg SAD-a (od Marylanda do George). Trajnica raste iz gustog busena filigranske te lagane i prozračne strukture. Stabljike biljke su uspravne, sjajne zelene boje te vrlo razgranate pri vrhu gdje se nalazi i bezbroj žutih cvjetova. Uzduž stabljike, smješteni u pršljenove, nalaze se sjajni igličasti listovi. Biljka može dostići visinu i do 100 cm no obično naraste do 50-60 cm.

 

Vrlo je jednostavna za uzgoj te tolerira veliki broj različitih tipova tla. U prirodi ju možemo naći kako raste na bogatim šumskim na polusjenovitim položajima ali i na škrtom kamenitom tlu nekog kamenjara na sunčanom položaju. Prebrodit će s lakoćom u kratkotrajnu sušu te nemar nekog lijenog vrtlara. Stoga je idealna biljka za velike javne gredice, parkove te velike okućnice.

 

Coreopsis brzo raste te u kratkom vremenu stvara guste busene. Širi se kratkim vriježama pa ju svakih nekoliko godina treba iskopati, podijeliti te ponovo posaditi kako bi cvatnja i dalje ostala bogata. Prilikom presadnje dobro je prihraniti biljku vrtnim kompostom. Cvatnja se odvija od lipnja pa sve do rujna te je ona vrlo bogata i raskošna. Nakon prvog vala cvatnje zelene izboje je dobro podrezati (krajem srpnja) kako bi biljka krajem ljeta opet bogato cvala. Biljka je listopadna u kontinentalnim krajevima ali u toplijim krajevima može ostati zelena i kroz zimu.

 

Odlična u kombinaciji sa stolisnicima (Achillea sp), ruskom kaduljom (Perovskia), ukrasnim travama, Gaurama, smiljem (Helicrysum), santolinom, iglicama (Geranium sp) i mnogim drugim trajnicama. Odličan je partner ružama i lavandama te se dobro slaže s ružmarinom i kaduljom. Cvjetnim gredicama daje dodatnu ležernost a uz dašak vjetra i pokretnost.

 

Iako se prirodna vrsta ne koristi mnogo u hortikulturi, njezine su sorte veoma cijenjene te su sastavni dio gredica mnogih svjetskih vrtova. Najpoznatije sorte su:

 

coreopsis verticillata moonbeam

Coreopsis verticillata "Moonbeam"

Niska sorta coreopsisa s cvjetovima blijedo žute boje s tamno žutim centralnim diskom. Ova sorta je sterilna te je nešto "delikatnijeg" izgleda. Odlična je sorta za sadnju u posude te za obrub gredica. Biljke treba redovno prihranjivati i zalijevati kako bi ostale živahne i obilno cvale dugi niz godina.

coreopsis verticillata zagreb

Coreopsis verticillata "Zagreb"

Ova sorta je nastala na pokusnim poljima zavoda za vrtlarstvo Zagrebačkog fakulteta početkom 60. godina. Sortu je stvorila profesorica Elza Polak. Posebnost ove sorte je njezina kompaktnost i veličina cvjetova. Na suhim i škrtim tlima naraste svega 20-setak cm dok je u bogatim tlima nešto viša. Biljka je gusto razgranata i okruglog oblika, cvjetovi su sjajne žute boje do 5 cm u promjeru (Agronomski glasnik, 1995)

Coreopsis verticillata grandiflora, golden showers

Coreopsis verticillata "Grandiflora"

(syn "Golden showers")

Sorta coreopsisa nešto višeg i uspravnijeg rasta i s velikim žutim cvjetovima (oko 5 cm) sa širokim preklapajućim laticama. Brojnost cvjetova je nešto manja nego u ostalim sortama. U idealnim uvjetima vrlo se brzo širi te stvara vrlo guste busene.

coreopsis verticillata route 66

Coreopsis verticillata "Route 66"

Ova je sorta otkrivena 2005. godine u Pennsylvaniji. Srednjeg je rasta s velikim cvjetovima od 3 do 5 cm u promjeru. Bazna boja cvijeta je žuta a latice su pri dnu crveno obojene. Distribucija crvenih tonova varira od cvijeta do cvijeta pa tako izgledaju pomalo drugačiji jedan od drugoga. Bujnog je i gustog rasta.