Jednostavne kombinacije za jesenske i zimske dane

Jesenske kombinacije u vazama, trajnice, vza, zimzelena kombinacija, jesen, zima
Jesenske kombinacije u vazama

Dolaskom kasne jeseni i kraćih zimskih dana jako se smanjuje broj biljaka koje izgledaju lijepo i koje cvjetaju. Tijekom hladnih zimskih dana naše se trajnice pretvaraju u usahnule grane sa smeđim listovima i suhim cvjetovima koje ne izgledaju jako reprezentativno u cvjetnim posudama koje držimo na balkonu ili pri samom ulazu u kuću. Da bi izbjegli takav otuđeni dojam u naše vaze možemo posaditi zimzelene trajnice i ukrasne trave koje lijepo izgledaju tijekom čitave jeseni i zime.

 

 Na što treba pripaziti prilikom sadnje biljaka u posude:

 

- biljke u posude sadimo gusto kako bi odmah postigli željeni efekt. S obzirom na to da će posude biti u funkciji relativno kratko vrijeme valja se pobrinuti da dobro izgledaju od početka.

 

- vrlo je bitna veličina, oblik i boja posude ovisno o položaju i kontekstu u kojeg ćemo posađenu posudu smjestiti. Za posude koje planiramo smjestiti  (npr. )pri ulazu u kuću boju vaze birat ćemo sukladno boji fasade i stilu same kuće. Ako vazu planiramo smjestiti na grob voljene osobe birat ćemo niske i široke vaze tamnih boja (crna, siva, antracit itd...).

 

- boju vaze biramo i sukladno boji biljaka koje ćemo u nju smjestiti. U vaze sadimo biljke koje se bojama međusobno povezuju te čine skladnu cjelinu. Malo hrabriji karakteri, mogu birati i jake kontrastne boje.

 

Jesenske kombinacije u vazama
Jesenske kombinacije u vazama

Za sadnju koristimo vrlo propustan i hranjiv supstrat koji ne zadržava puno vode kako bi smanjili štetu koja bi nastala pri eventualnim niskim temperaturama.  Biljke možemo prihraniti sporo otpuštajućim gnojivom ili organskim peletama koje inkorporiramo u supstrat prilikom sadnje. Vrlo je važno provjeravati vlažnost tla tijekom vedrih i sunčanih zimskih dana kao ne bi došlo do isušivanja biljaka. Zimzelene biljke zahtijevaju određenu  vlažnost tla i tijekom zime kako bi mogle rasti a tijekom zimskih dana vaze smještene na sunčane položaje znaju se poprilično zagrijati pogotovo ako su tamne boje. Jednom kada se biljke razrastu možemo i izvaditi iz vaze, podjeliti te presaditi u vrt. Tako ćemo moći i dalje uživati u njihovoj ljepoti i tijekom cijele godine.

Donosimo vam nekoliko primjera cvjetnih posuda sa zimzelenim trajnicama te ukrasnim travama.

heucherella, helleborus, heuchera, carex, perennials, evergreen, trajnice, zimzelene, jesen, zima

#Kombinacija broj 1

 

Položaj: sunce, polusjena

 

Ovu vedru kombinaciju čine četiri zimzelene biljke. Narančasta Heuchera "Caramel",  kontrastna Heucherella "Iron butterfly", zimzeleni šaš Carex oshimensis "Evergold" te zimzeleni kukurijek Helleborus foetidus koji će krasiti ovu posudu svojim cvjetovima u rano proljeće. Sredinom proljeća cvjetati će Carex svojim žutim metlicama te Tiarella svojim pjenušavim cvatovima svijetle ružičaste boje.

heuchera, carex, iris, ophiopogon, prennials, trajnice, jesen , zima, evergreen, zimzelene

#Kombinacija broj 2

 

Položaj: sunce, polusjena

 

U ovoj kombinaciji dominiraju dvije skupine boja; brončano-narančaste te zeleno-žute. Brončane tonove čine zimzelene biljke Heuchere "Caramel" te australskog šaša, Carex buchananii. Zeleni dio kombinacije čine biljke: šatirana Euphorbia "Ascot rainbow", zimzeleni Carex oshimensis te srebrno zelena Ballota pseudodictamnus.

Iris japonica, carex evergold, festuca velesiaca glaucantha, carex testacea

#Kombinacija broj 3

 

Položaj: sunce, polusjena

 

Ovu jednostavnu zimzelenu kombinaciju čine uglavnom ukrasne trave a to su:  zeleni Ophiopogon japonicus, šatirani Carex oshimensis "Evergold", žuto zeleni Carex testacea, srebrno plava Festuca velesiaca "Glaucantha" te zimzelena japanska perunika, Iris japonica,  kao kontrast  filigranskim vlatima ukrasnih trava.

ophiopogon niger, tiarella, trajnice, perennials, evergreen, zima, jesen

#Kombinacija broj 4

 

Položaj: sunce, polusjena

 

Ovu smo široku i nisku posudu popunili sa samo dvije vrste zimzelenih trajnica. U sredini kompozicije nalazi se Heucherella "Iron butterfly" koju uokviruje prste crne japanske trave, Ophiopogon planiscapus "Nigricans"

Neobična crna kombinacija koja lijepo izgleda u terakotnim vazama narančaste ili svijetle sive boje.

iris japonica variegata, ophiopogon, carex, perennial, evergreen, jesen zima, trajnice

#Kombinacija broj 5

 

Položaj: polusjena, sjena

 

Još jedna jednostavna kombinacija sačinjena od dviju šatiranih biljaka: Iris japonica "Variegata" i Carex morowii "Variegata". Praznine između biljaka dopunjuje zimzelena japanska trava Ophiopogon japonicus. Idealna kombinacija za prirodne i minimalističke vrtove. Osim vaze boje terakote preporučujemo da biljke posadite i u  vaze u ljubičastim tonovima.

#Kombinacija broj 6

 

Položaj: sunce, polusjena

 

Nisku okruglu vazu popunili smo zimzelenim trajnicama i travama koje će lijepo izgledati sve do proljeća (naravno i kasnije). U prvom planu nalazi se presličica, Liriope muscari "Argenteovariegata" koja se svojim srebrnim listovima dobro spaja s Heucherom "Prince of silver". Na šatiranu temu, odnosno boju, u srednjem planu, nadovezuju se još dvije trajnice Carex brunnea "Variegata" te šatirana mlječika, Euphorbia "Ascott rainbow". Kao nadopunu koristimo sadnice Liriope graminifolia sa zelenim listovima i u ovo doba crnim bobicama.

heucherella, carex, vinca, trajnice, perennials, evergreen, zima, jesen

#Kombinacija broj 7

 

Položaj: sunce, polusjena

 

U ovu malu četvrtastu posudu možemo smjestiti samo četiri sadnice. Hrabra je to kombinacija šatiranih biljaka koje je trebalo dobro spariti i uklopiti kako se ne bi pretjeralo s bojama. Kombinaciju čine Heucherella "Sweet tea" čiji su listovi na jesen više zelenkaste boje, šatirani šaš, Carex morrowii "Silver sceptre" te puzava i šatirana Vinca "Immagine" sa zlatno žutim listovima.