Jesenska sadnja trajnica i ukrasnih trava

Sadnja trajnica i ukrasnih trava, Vrtlarija kalići
Sadnja trajnica i ukrasnih trava

U mediteranskim krajevima jesen i ranu zimu nazivaju «Drugo proljeće» a razloge tome ne treba puno tražiti. Nakon ljetnih žega i suše, iscrpljene i uspavane biljke, nakon prvih jačih kiša, kreću ponovno u vegetaciju. Priroda se svakog dana sve više budi te postaje zelenija i življa. Usahnulo i požutjelo lišće zamjenjuju novi zeleni listovi koji će u nekoliko sljedećih mjeseca, odnosno do prvih mrazeva, ponovno krasiti biljke.

Rana jesen (od sredine rujna do sredine listopada) idealno je vrijeme za sadnju svih trajnica te ukrasnih trava. Također, idealno je vrijeme za sadnju grmova i stabala te za eventualno premjestiti baš onu biljku koju ste posadili na krivo mjesto.  Pitate se zašto? U nastavku vam donosimo nekoliko razloga:

U nastavku vam donosimo nekoliko razloga:

 

- još uvijek topla zemlja pogoduje brzom razvoju korijenovog sustava kod trajnica. Iako vam se to ne čini korijen biljka nastavlja s rastom tijekom jeseni pa sve do dugo u zimu. Rast jako usporavaju sam vrlo niske zimske temperature. U primorskim krajevima privi se lagani mrazevi očekuju tek oko Božića pa do tada biljke imaju dovoljno vremena da se dobro zakorijene. Ako je zima blaga, bez jačih mrazeva, rast korijena se nastavlja sve do proljeća kada kreće ponovo i vegetacija.

 

- uz toplu zemlju, česte jesenske kiše osiguravaju i dovoljno vlage da se tek posađene biljke ne osuše uslijed vodnog stresa koji primjerice može nastati vrlo brzo nakon sadnje u proljeće, u situacijama kada su proljeća vrlo sušna te kad je prelaz iz proljeća u ljeto vrlo nagao kao što je to slučaj zadnjih par godina. Česte kiše znače i da nema potrebe za čestim zalijevanjem. Tek posađene biljke treba obilno zalijevati prvih nekoliko dana te par tjedana nakon sadnje ako izostanu obilne kiše. Ako biljke nakon sadnje malčirate, dodatno smanjujete potrebu za zalijevanjem.

 

- sadnjom u jesen osiguravate biljkama da neće biti brzo izložene šokovima koji su izazvani visokim temperaturama koje bi u proljeće uslijedile vrlo brzo nakon sadnje.

 

- sadnjom u jesen biljkama dajete više od pola godine vremena da se dobro ukorijene prije dolaska velikih ljetnih vrućina i žega.

 

- sadnjom u jesen dobivate cijelu sezonu prednosti u rastu biljaka. Naime nakon što se biljke dobro zakorijene u jesen, one se u proljeće brzo bude te ubrzano rastu dolaskom lijepog vremena. Već do polovice proljeća biljke izgledaju kao da su ondje posađene godinu dana.

 

- uložite vremena u pripremi terena za sadnju trajnica i ukrasnih trava. Trajnice i ukrasne trave vole rahlu zemlju koja ne pruža otpor rastu korijena. Ona mora biti mekana i prozračna. Da bi to postigli dodajte puno komposta i pijeska prilikom pripreme, odnosno frezanja, terena. Zapamtite da koliko truda uložite u pripremi terena za sadnju toliko će vam se vratiti kroz izgled i zdravlje biljaka.

 

Kao primjer prikazat ćemo vam realizaciju naše duge gredice (Long border) u vrtlariji. Slikoviti je to prikaz rasta biljaka od sadnje u rujnu 2014. godine do prave cvjetne raskoši tijekom ljeta 2015. godine. Zadnja slika u galeriji prikazuje biljke koje su stare samo 10 mjeseci a izgledaju kao da su ondje posađene već dvije godine. Dobra priprema tla i sadnja u pravo vrijeme osiguravaju jako dobre rezultate u kratkom vremenu.A sad...lopate u ruke i na posao! :) Proljeće je stiglo!