Ophiopogon sp.

(Japanska trava)

Ophiopogoni su zimzelene trajnice porijeklom iz temperiranih i suptropskih zona Kine i Japana gdje rastu u gustim šumama. Iako se često mogu naći u katalozima s ukrasnim travama ove biljke zapravo nemaju nikakve veze s njima osim travolikog izgleda. Ophiopogoni prema novoj klasifikaciji pripadaju porodici šparogovka (Asparagaceae ) dok se prijašnjih godina smatralo kako pripadaju porodici ljiljana (Liliaceae). Ophiopogoni su zimzelene gusto busenaste trajnice koje imaju izdužene listove sa zaobljenim vrhom, mesnato i zadebljano korijenje na kojima se često formiraju noduli. Potrgano korijenje ispušta lagan i ugodan papreni miris. Mnoge vrste u rodu stvaraju vriježe pa se tako šire tvoreći gusti tepih te su s toga pogodne za prekrivanje površina ispod grmova i stabala, dok druge imaju zbijeni i kompaktan busenasti rast. Ophiopogoni cvjetaju tijekom ljeta pa sve do jeseni, gustim grozdovima sastavljeni od malih zvonastih cvjetova od bijele do ružičaste boje (ovisno o vrsti). Nakon cvatnje stvaraju se ukrasni plodovi biserno plave ili crne boje.

Ophiopogone uzgajamo u hranjivoj humusnoj zemlji koja dobro zadržava vodu i hranjive tvari na polusjenovitom položaju. Biljke u gredicama može prihraniti tijekom jeseni s listincem. Dobro zakorijenjene biljke izdržat će i kratkotrajna sušna razdoblja. U kontinentalnim krajevima gdje ljeta nisu previše vruća Ophiopogone možemo saditi i na sunčane površine. Niske i patuljaste sorte odlično izgledaju u kamenjarima ili kao zamjena za travnjak dok se velike busenaste sorte mogu saditi u šumskim sjenovitim gredicama te uz vrtna jezerca i potoka. U Kini i Japanu najviše se koriste kao zamjena za travnjak te su klasične biljke kineskih i japanskih vrtova.

Vrste i sorte:

Ophiopogon japonicus
Ophiopogon japonicus

Ophiopogon japonicus

(Japanska trava)


Busenasta i zimzelena trajnica visine do 20 cm koja stvara uske i duge listove (do 40 cm) svijetlo zelene boje. Stvara guste busene te se širi vriježama. Relativno brzo prekriva površine stvarajući gusti pokrov. Idealna s pokrivanje ogoljelih površina ispod grmova ili stabla. Cvate tijekom ljeta blijedo ružičastim cvjetovima nakon koji se pojavljuju biserno plave bobice. Ova vrsta se masovno koristi u javnim nasadima, po parkovima ali i u privatnim vrtovima kao zamjena za travnjak. Odlično raste na sjenovitim i polusjenovitim mjestima ali i na sunčanim uz redovito zalijevanje. Bez problema podnosi zimske temperature do -20 st. C. Dobro ukorijenjene i nekoliko godina stare biljke dobro podnose sušna razdoblja. U Kini Ophiopogon se koristi u medicinske svrhe.

Ophiopogon umbraticola
Ophiopogon umbraticola

Ophiopogon japonicus "Tamaryu No 2"

(patuljasta japanska trava)


Patuljasta sorta japanske trave visine svega nekoliko centimetra (2 - 3 cm) koja tvori guste i zbijene busene tamno zelenih i jako kratkih listova (3 - 4 cm). Lišće je nešto šire nego u vrsti te ima zaobljene vrhove. Ova sorta iznimno sporo raste stvarajući svega par novih izboja na godinu. Cvate tijekom ljeta grozdastim cvatovima na kojim se nakon cvatnje stvaraju biserno plave bobice koji se lako uočavaju jer nisu sakrivene između dugih listova kao u ostalim vrstama i sortama. Odlična je biljka za stvaranje niskih travnjaka u japanskim vrtovima, kao ukrasna biljka u ukrasnim vazama te za izradu bonsai aranžmana te kao akvarijska biljka.

Ophiopogon Spring gold
Ophiopogon Spring gold

Ophiopogon japonicus "Spring gold" (zlatna japanska trava)


Trajnica travolikog izgleda, busenaste forme koja uspijeva na sjenovitim i polusjenovitim položajima ispod stabala i grmova. S vremenom stvara busen finih izduženih listova lijepe zlatne boje u proljeće koji kasnije malo pozelene. Zimzelena biljka odlična za popunjavanje i prekrivanje ogoljelih površina u sjeni koja ujedno i cvate sitnim zvonolikim ružičasto bijelim cvjetovima. Za razliku od ostalih Ophiopogona koji su poznati po sporom rastu, ova se sorta relativno brzo širi. Podnosi sušu i ljetne vrućine. Odlična je biljka za uzgoj u ukrasnim posudama i vazama.

Ophiopogon planiscapus Nigrescens
Ophiopogon planiscapus Nigrescens

Ophiopogon planiscapus "Nigrescens" (crna japanska trava)


Sorta Nigrescens ima tamne-ljubičaste listove koji na jakom suncu izgledaju kao crne. Biljka naraste do 20-30 cm u visinu te se sporo širi vriježama. Uzgajamo ju je na polusjenovitom položaju (pogotovo u primorskim krajevima) u hranjivom humusnom tlu. To nije pravilo jer je biljka jako prilagodljiva te podnosi i kratkotrajna sušna razdoblja. Ophiopogon cvate krajem ljeta i u jeseni malim ružičastim, zvonastim cvjetovima skupljeni u rahle metlice. Nakon cvatnje razvijaju se okrugli plodovi biserno-plave boje. Biljku upotrebljavamo kao pokrivač tla između drugih trajnica i visokih grmova, kao neobični travnjak (koji se ne gazi) zanimljive crne boje te kao ispuna u raznim aranžmanima s trajnicama u velikim vazama.

Ophiopogon umbraticola
Ophiopogon umbraticola

Ophiopogon umbraticola

(ex Ophiopogon chingii)


Niska i busenasta trajnica, sporog rasta koja ne stvara vriježe. Listovi su kratki i tanki te često više ili manje kovrčavi. Bogato cvate grozdastim cvatovima iznad lišća od kasnog ljeta pa sve do kraja jeseni. Cvjetovi su blijede ljubičaste boje. Nakon cvatnje pojavljuju se biserno plavi plodovi nalik onima u O. japonicus. Neki izvori navode ovu biljku kao podvrstu O. japonicusa, Ophiopogon japonicus var. umbraticola. S obzirom na sličnosti između tih vrsta ova se teza ne može u potpunosti zanemariti.

Ophiopogon umbraticola često se može naći u raznim rasadnicima pod imenom O. chingii. No, radi se o krivom imenu s obzirom na to da O. chingii ima veće i šire listove od O. umbraticole te drugačije cvatove i plodove.