Trajnice za polusjenovita staništa

Arisaema concinum
Arisaema concinum

Arisaema concinum

 

Prirodno raste u sjenovitim borovim šumama na nadmorskoj visini od 2100 do 3100 m na području Gansu-a, Sichuan-a, Yunnan-a i S Xizang-a. Listopadna trajnica, krupnog i velikog gomolja. Rod Arisaema (Araceae) obuhvaća oko 150 vrsta većinom rasprostranjene u Kini. Mnogo se vrsta toga roda koristi u liječenju a novija istraživanja ukazuju da mnoge vrste imaju antitumoralna svojstva.

Asarum splendens
Asarum splendens

Asarum splendens (Kineski kopitnjak)

 

Puzava trajnica porijeklom iz Kine koja stvara lijepe tepihe u polusjeni visokih stabala, grmova ili između trajnica i ukrasnih trava koje uspijevaju u polusjeni. Raste iz puzavog razgranatog rizoma bjelkaste boje. Listovi su ovalni do srcoliki, tamne zelene boje sa sivo-plavim trajnim šarama po listovima. Listovi su zimzeleni tijekom blažih zima. Cvjetovi se pojavljuju rano u proljeće pri tlu, sakriveni među lišćem te imaju tamne ljubičasto-smeđe latice. Cijela je biljka aromatična te intenzivno miriše na papar i đumbir čim se protrljaju listovi. Korijen ima jak i intenzivan miris na papar. Kako bi biljka lijepo izgleda poželjno je ograničiti rast vriježa (npr kamenjem) na jedno mjesto kako bi se dobila kompaktna struktura lišća. Rijetka i raritetna biljka.

Circaea lutetiana Caveat Emptor
Circaea lutetiana Caveat Emptor
Circaea lutetiana “Caveat Emptor” (Bahornica)

Bahornica je šumska trajnica porijeklom iz Europe, srednje Azije i Sibira. Ime biljke proizlazi iz imena grčke čarobnice Kirke (Circe) i riječi Lutetia koja označava staro latinsko ime za grad Pariz. Iako je u prošlosti Pariz bio poznat kao “Grad vještica” postavlja se pitanje zašto je biljka dobila tako neslavno ime poput “Vještice iz Pariza” ili “vještičja/vilenička trava”? Možda zato što se u idealnim uvjetima brzo širi?! U svakom slučaju neka kupac bude oprezan kako savjetuje i ime sorte (lat. caveat emptor). Bahornica je vriježasta, listopadna trajnica koja stvara gusti tepih ispod stabala i visokih grmova. Stabljike su vitke, fino dlakave i nose jajoliko zeleno lišće s nazubljenim bijelim rubom. Listovi u rano proljeće poprime ružičastu pigmentaciju. Cvate krajem proljeća ružičastim cvjetovima skupljeni u grozdove na vrhovima izboja. Odlično izgleda u velikim loncima. Ako ste jedan od onih koji vole jednostavne “korovaste” biljke to je pravi izbor za vas.
Carex oshimensis
Carex oshimensis

Carex oshimensis (Japanski šaš)

 

Busenasta trajnica porijeklom s japanskog otočja Izu (u blizini glavnog otoka Honshu) gdje raste u suhim brdovitim vulkanskim šumama ili na zasjenjenim kamenjarima na bogatom humusnom tlu. Stvara gusti zimzeleni busen nalik travi te se polagano širi kratkim rizomima. Lišće je izduženo, polegnuto, tamne zelene boje, sjajnog izgleda i dužine do 50 cm. Cvate velikim metlicama na kojima se nalaze i muški i ženski cvjetovi. Muški cvjetovi se nalaze pri vrhu te imaju velike i izražene prašnike zlatno-žute boje. Bogato cvate početkom godine ponekad čak i u prvom mjesecu. Odlična biljka za popunjavanje praznina između grmova ili trajnica. Odrasle i dobro zakorijenjene biljke podnose suhu polusjenu.

Doronicum orientale
Doronicum orientale

Doronicum orientale (syn Doronicum caucasicum)

Divokozjak je trajnica porijeklom iz jugoistočne Europe (Italija, Balkan, Kavkaz, Turska, Sirija). Stvara gusti zimzeleni busen srcolikih listova, sjajne zelene boje, na rijetko prekriveni dlačicama i nazubljenim rubom. Korijen je zadebljani i gomoljasti. Cvate na visokim, dlakavim i ljepljivim stabljikama sa velikim zvjezdastim cvjetovima sjajne žute boje (do 8-9 cm u promjeru). Jedna je od rano cvatućih proljetnih trajnica koja cvate već početkom travnja. Ove godine cvate već u veljači. Biljka može narasti do 130 cm visine, sporo se širi kratkim podzemnim vriježama. Odgovara mu položaj u polusjeni u hranjivom tlu no, uz dosta vode, može rasti i na sunčanim gredicama. Prikladan je i kao pokrivač tla. U toplim regijama biljka se može povući u tlo tijekom ljeta. Tijekom cvatnje supstrat se ne smije isušiti

Helleborus orientalis "Red"
Helleborus orientalis "Red"

Helleborus orientalis “Red” (Kukurijek)

 

Busenasta trajnica svijetlih listopadnih ili crnogoričnih šuma, otvorenih visoravni travnjaka koja cvate tijekom kasne zime. Prirodno stanište ove vrste proteže se od Grčke pa sve do Kavkaza. Naraste do visine od 40 cm. Cvate na visokim i jakim stabljikama velikim ljubičastim cvjetovima u skupinama od 1 - 4 cvjetova. Cvjetovi imaju “trajne” latice koje ne otpadaju starenjem te izraženu skupinu žutih prašnika, nektarija i više plodnih listova u sredini cvijeta. Listovi su zimzeleni, razdijeljeni na više odsječaka (od 7 do 9) te su lijepe i sjajne tamno-zelene boje. Tijekom jakih zima biljka se može povući u tlo i odbaciti sve listove. Odlično podnosi ljetne vrućine te stariji buseni mogu podnijeti i sušu. Kukurijeci su odlične biljke za popunjavanje praznina u polusjeni većih grmova ili stabala te mogu postati odličan pokrivač tla ako se dopusti da se sami rasiju. Nezahtjevne su i skromne trajnice dugog životnog vijeka koje će lijepo rasti u svakom hranjivom i rahlom tlu.

Inula helenium
Inula helenium

Inula helenium (ljekoviti oman)


Ljekoviti oman je velika listopadna trajnica koja je prirodno rasprostranjena u središnjoj Europi te u Aziji sve do Himalaje. Biljka stvara veliku rozetu lišća iz koje se razvija visoka cvjetna stabljika koja naraste i do 150 cm u visinu. Listovi su veliki, dugi preko 50 cm te široki oko 20 cm suličastog oblika, svijetle zelene boje te hrapavi na dodir. Pri vrhu cvjetne stabljike sredinom ljeta, otvara se mnoštvo velikih zlatno žutih cvjetova do 5 cm u promjeru s uskim i elegantnim laticama. Cvjetovi su dugotrajni te pravi magnet za pčele. Korijen ove trajnice je jak, debel, razgranat i sluzav te se koristi u medicinske svrhe. Biljka voli duboka humusna tla koja su uvijek ravnomjerno vlažna. U toplim krajevima idealan položaj je onaj u polusjeni s jutarnjim suncem. Cijela biljka ima ugodan aromatičan miris. Biljaka je dobila ime po Heleni iz Troje (helenium) te se vjerovalo da je biljka niknula ondje gdje su kraljičine suze pale. Keltima je ova biljka bila sveta te su je koristili u medicinske svrhe te kao začin.

Ipheion uniflorum
Ipheion uniflorum

Ipheion uniflorum (syn Tristagma uniflorum)

 

Rano proljeće je doba  u kojem caruje Ipheion, lukovičasta trajnica porijeklom iz južne Amerike (Argentine). U prirodi raste na brdskim livadama i kamenjarima. Biljka brzo stvara gusti busen uskih i dugih listova, sjajne zelene boje koji mirišu na luk. Cvijeta u rano proljeće velikim zvjezdastim, svijetlo-plavim cvjetovima koji znaju mirisati na med. Biljke u plastenicima procvijetaju već krajem prvog mjeseca. Cvatnja je obilna i bogata. U vrtu im odgovara stanište ispod velikih grmova i visokih trajnica na suncu ili polusjeni. Odlične su biljke za prirodne vrtove. Sredinom ili krajem ljeta, ovisno o vlazi u tlu, ipheioni gube listove te odlaze u mirovanje. Nakon nekoliko mjeseci kada visoke temperature popuste ponovno potjeraju mlade zelene listove. Podnose minuse do -10. Sorta “White Star” ima duže i šire listove plavo-zelene boje te velike cvjetove bijele boje na visokim stabljikama. Vrlo su zahvalne i jednostavne biljke.

Ipheion uniflorum "White star"
Ipheion uniflorum "White star"
Mentha longifolia "Buddleja"
Mentha longifolia "Buddleja"

Menta longifolia “Buddleja” (Dugolisna metvica)

 

Metvice su aromatične biljke koje prirodno rastu na vlažnim staništima otvorenih šuna te često se mogu naći i na  obalama potoka, jezera ili u močvarama. Dugolisna metvica je stanovnik rubova šuma, voli sunčani do polusjenovit položaj na relativno vlažnom humusnom supstratu. Naraste do visine od 100 cm. Svara gusti busen uspravnih stabljika koje nose izdužene ovalne listove, sivo-zelene boje gusto prekrivene sivim dlačicama. Cvate tijekom ljeta na vrhovima izboja razgranatim metlicama dužine i do 10 cm s ružičastim cvijetovima koje podsječaju na cvatove ljetnog jorgovana (Buddleja). Dugolisna metvica ima slična svojstva kao i paprena metvica (Mentha x piperita) no manje je poznata pa se s toga i manje koristi. “Buddleja” je odlična sorta za mješane nasade u polusjeni te pravi magnet za leptire.

Sarcococca confusa
Sarcococca confusa

Sarcococca confusa

 

Sarcococca je zimzeleni grm porijeklom iz Kine koji može narasti do 2 m u visinu. Grane su elegantne i duge, tamne zelene boje. Listovi su eliptični, tamno-zeleni, glatki i sjajni s lagano valovitim rubom. Cvate tijekom kasne zime bijelim cvjetovima koji su smješteni uzduž grana ispod listova u skupinama od 5 cvjetova. Tijekom cvatnje oko biljke se širi intenzivan miris zumbula koji se može osjetiti i na nekoliko metara udaljenosti a kad zapuše lagani povjetarac može zamirisati cijeli vrt. Nakon cvatnje stvaraju se dekorativne crne bobice. Sarcococca je grm za polusjenovite i sjenovite položaje. Voli vlažnu i hranjivu zemlju bogatu humusom, no prilagodit će se svakoj vrsti tla. Starije i dobro zakorijenjene biljke mogu podnijeti i kratkotrajnu sušu. Grmovi se polako šire kratkim vriježama. Treba zaštitu od direktnih udaraca zimskog hladnog vjetra. Dobro podnosi rezidbu pa je mnogi koriste i za niske zimzelene živice.

Symphytum grandiflorum "Wisley blue"
Symphytum grandiflorum "Wisley blue"

Symphytum grandiflorum “Wisley blue” (Vvelecvjetni gavez)

 

Ukrasni gavez je zimzelena busenasta trajnica koja se širi vriježama. Listovi su srednje veliki, eliptični ili izduženo-ovalni do ovalni, tamne zelene boje i hrapave površine. Prikladna je za sadnju na polusjenovita do sjenovita mjesta u hranjivo, humusno i vlažno tlo. Stariji buseni ukrasnog gaveza otporni su na kratkotrajnu sušu. U vlažnom tlu, poput obale nekog jezerca ili potoka, može rasti i na suncu. Cijela biljka može narasti do 50 cm visine. Cvate visokim stabljikama na čijim vrhovima se nalaze u početku plavi cvjetovi s izraženim tučcima koji starenjem postanu krem boje smješteni u guste kovrčice. Cvate tijekom travnja i svibnja. Boja cvjetova ovisi o vrsti tla.