Naše inspiracije (Our inspirations)

Profinjeni engleski vrtovi; za engleske vrtove tipične su miješane gredice ili mixed borders. U takvim gredicama, jedne pokraj druge rastu trajnice, niski grmovi, ruže, ukrasne trave i lukovice. Rezultat je prekrasna, prirodna i bujna gredica koja u svakom mjesecu ima nešto za ponuditi.

 

Cottage garden ili bakin vrt; ljubitelji seoskog stila i rustikalnog štiha, pa tako i mi, u ovakvom će okruženju naći inspiraciju za stvaranje vlastite idile. Draž bakinog vrta ponajprije čine raznovrsne trajnice i ukrasne trave posađene uz blitvu, grah, salatu ili bobičasta voća. U tim vrtovima dominiraju starinske ili «staromodne» trajnice poput zvončića, srdašca, plamenaca, vučika, dalija, hosti, nevena, i božura bujnog cvata. Svo to šarenilo uokvireno je niskim šimširovim živicama, daskama, kamenjem ili ogradama od isprepletenih grana.

 

Prelijepi cvijet bušina - Cistus incanus
Prelijepi cvijet bušina - Cistus incanus

Sredozemne i krške kamenjare; nema ljepšeg doživljaja nego naći se u gustoj i rascvjetanoj vazdazelenoj šikari makiji - okružena niskim bušicima, primorskim travnjacima, kamenjarskim pašnjacima i morskoj obali. Upravo su ta područja najbogatija biljnim vrstama, pogotovo endemičnih, a tako velika biološka raznolikost svakog ostavlja bez daha.

 

Mediteranski vrtovi; rapsodija mirisa i okusa. Rakošni grmovi ružmarina, lavande, timjana, zdravičice, sunčanice ili pak drvca limuna, naranče i šipka, nezaboravni oleandar, pajasmin i glicinija te vječnih kraljica vrtova, perunike, pridat će svemu opuštajuće ozračje mediteranskih vrućih ljetnih dana.

 

Prirodni i šumski vrtovi. Šareno cvijeće i prirodni kamen. Vesele ptičice i krhka ljepota leptira. Zujanje pčela i bumbara u letu. Zarasli vrt opuštajućeg i uzbudljivog karaktera. Žubor vode uz potočić i jezerce. Vijugava staza kroz gusti rascvijetani šumarak.

Pravi raj na zemlji.

 

Močvare, potoci i jezera Zbog vitalnosti koju nam pruža, zbog emocija koje nam prenosi, zbog simboličnosti koju krije u sebi, voda je prirodni element koji nas prati svugdje, od začeća, kroz naš život pa sve do smrti. Voda je u svakom svom aspektu privlačna te nas uvijek iznova očarava.

Prisjetite se koliko ste se puta osjećali dobro i smireno u blizini vode. Možda ste poželjeli barem djelić te ljepote prenijeti i u vlastiti vrt. Nad vodom zuje vilini konjici, vodeni kukci hodaju po površini, žabe drijemaju na suncu. Raznolike su to površine prepune života. Zašto si ne priuštiti takav osjećaj svaki dan uz vaše jezerce? Svatko će stvoriti vodeni vrt prema svojim željama i efektu koji želi postići, međutim, da bi cijela slika bila potpuna, a ugođaj savršen, moramo okolo jezerca posaditi odgovarajuće vodeno i močvarno bilje. Prilično bogat raspon takvog bilja pruža nam velike mogućnosti uređenja. Pri tome treba pripaziti na to da ne pretjeramo s bojama već da se igramo spajajući različite teksture i oblike listova. Prolistajte naš katalog vodenog bilja i uvjerite se koliko je bogat zanimljivim vrstama močvarni svijet.

Želite li biti uspješan vrtlar?

Imitirajte prirodu!