Ensata projekt

Esata projekt pokrenut je u 2008. godini (prije otvaranja vrtlarije) te se sastoji od stvaranja novih hibrida japanskih močvarnih perunika (Iris ensata).

Iris ensata (Japanska perunika)

Iris ensata
Iris ensata

(Syn I. kaempferi)

Prirodno rastu u Japanu na obroncima planina Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu te u nekim dijelovima Sibira. Oduvijek smatrane nacionalnim blagom jedne su od najljepših perunika a tijekom stoljeća stvoreni su mnogi hibridi od kojih zastaje dah. Prvi su hibridi nastajali u Japanu na seoskim imanjima od biljaka koje su samoniklo rasle u blizini poljoprivrednih površina. Nakon prestanka zabrane izvoza ovih predivnih biljka proširile su se izvan granica Japana u cijeli svijet a pogotovo u sjevernu Ameriku gdje je stvoreno mnoštvo novih i zanimljivih hibrida velikih i krupnih cvjetova. Mnogo se rasprava vodilo oko znanstvenog imena vrste. Do zbrke je došlo zato što su dva botaničara opisala istu vrstu različitim imenima; naime 1850. godine P. Siebold donio je biljke iz Eda (današnji Tokyo) u Belgiju te ih nazvao I. kaempferi no, nije znao da je 50 godina prije C. Thunberg već opisao tu vrstu i dodijelio joj ime I. ensata. Po načelima botaničke nomenklature vrsta nosi ime koje joj je dodijeljeno prilikom prvog opisa vrste, u ovom slučaju I. ensata dok imena dodijeljena kasnije postaju sinonimi (I. kaempferi).
I. ensata tvori guste i velike busene zelenih, uskih, lancetastih listova visine do 90 cm s izraženom središnjom žilom. Cvjetne stapke su visoke i nose velike, krupne cvjetove raznih boja i oblika. Zastupljene su sve plave, ljubičaste, ljubičasto-ružičaste, ružičaste i bijele nijanse. Cvjetovi mogu biti unijeli, poludupli ili dupli te mogu imati tanjurasti, padajući ili lučni oblik. Sastavljeni su od 3 latica i 3 lapova koji u sredini nose prepoznatljivi žuti, uski i šiljasti signal. Za bogatu cvatnju biljke zahtijevaju 10 do 12 sati direktnog sunca no, zadovoljit će se i sa 6 sati (minimum). U toplim krajevima uzgajamo ih na položajima s popodnevnom polusjenom. U istim uvjetima uzgajamo one sorte sa svijetlim bojama cvijeta.
Japanske perunike vole vlažna tla kiselkaste reakcije (pH 5- 6) jer lišće redovito požuti ako je pH supstrata previše visok. U proljeće i u ljeto podnose biti potopljene u nekoliko cm vode što prilično efektno izgleda tijekom cvatnje biljaka. Tome je tako zato što u tom razdoblju u Japanu počinje sezona kisa, pa obilne pljuskovi poprate često i poplave.
Uzgajaju se u močvarnoj zoni jezerca ili potoka gdje je supstrat stalno vlažan. Lijepo rastu i u trajnim nasadima koja se redovito zalijevaju uz uvjet da su biljke dobro malčirane. Zemlja u gredicama mora biti prozračna te bogata humusom i organskim tvarima. Položaj pod suncem je idealan no u toplijim krajevima ne škodi im popodnevna sjena.
Mogu se saditi od proljeća do prvih mrazeva. Najbolje razdoblje počinje kratko nakon cvatnje što omogućuje biljkama da se bolje zakorijene prije zime. U toplim predjelima biljke se sade nakon što prođu vrućine i obavezno se moraju malčirati ili ih nekako zaštiti tijekom prve zime.
Japanske perunike traže mnogo hranjiva kako bi dobro rasle i napredovale. U rano proljeće i tik pred cvatnju biljke se prihranjuju balansiranim gnojivom. Spadaju u skupinu močvarnih perunika koje se ne ostavljaju u vodi tijekom zime naročito u kontinentalnim krajevima. Biljke se spremaju u hladne prostorije ili se zasade u gredice s trajnicama i dobro se malčiranju. Biljke tijekom sezone rasta možemo uzgajati tako da se visoka vaza u kojoj su posađene nalazi s dnom uronjenim u par cm vode. Dolaskom zime biljke se vade iz vode i smjeste na sušiji položaj.

Novi hibridi selekcionirani u 2013. godini

New seedlings selected in 2013

Novi hibridi selekcionirani u 2012. godini

New seedlings selected in 2012

Druge selekcije...

Other selections...

Novi hibridi selekcionirani u 2011. godini

New seedlings selected in 2011

Naš se projekt stvaranja novih hibrida japanskih močvarnih perunika nastavio i ove godine. Uspješno smo selekcionirali pet novih, prekrasnih hibrida raznih boja. Novi hibridi su:

 

Rays of heaven

Blazing sunset

Cherry

Heavenly blue

Xenia

Novi hibridi selekcionirani u 2010. godini

Ove su godine po prvi put procvijetali sijanci stari 3 godine. Među tisuću sadnica uspjeli smo selekcionirati 5 novih hibrida. Oni su:

 

Endless love

White cloud

Spirit

Ghost

Polaris

 

(ovi hibridi nisu za prodaju)