Lotus (Nelumbo)

Lotusi su trajne biljke porijeklom iz tropskih krajeva. To su robusne i izdržljive biljke koje se s lakoćom prilagođavaju našim klimatskim uvjetima te bez ikakvog problema prolaze kroz naše zimske uvjete. Lotusi nisu izbirljivi što se tiče zemlje, vode i sunca. Tijekom zimskog razdoblja lotusi gube lišće, a rizomi preživljavaju i ispod debelog sloja leda. Krajem travnja lotusi kreću ponovo u vegetaciju, Tijekom svibnja počinju stvarati novo lišće, najprije plutajuće pa onda izranjajuće. Cvijetanje počinje u lipnju i traje sve do rujna. Cvijetovi su veliki, predivnih linija i boja. Otvaraju se ujutro a zatvaraju u popodnevnim satima te traju 3 - 4 dana. Nakon što latice otpadnu sa cvijeta, ostanu lijepe čahure sa sjemenkama koje mogu krasiti jezerce do dugo u zimu.

Upute o sadnji i uzgoju lotusa

Sadnja: rizomi lotusa su jako krhki te se stoga moraju pažljivo rukovati kako se ne bi slomili. Prije sadnje iskopamo kanal dubine 10 cm u kojeg ćemo položiti rizom sa izbojima okrenutima prema gore zatim pažljivo zatrpamo. Drugi način sadnje obavljamo tako da rizom jednostavno položimo na površinu supstrata te ga pričvrstimo manjim kamenom ili komadom žice kako ne bi isplivao na površinu. Tijekom rasta rizom će se sam ukopati u supstrat.

 

Uzgoj: kako bismo dobili bujan rast i bujnu cvatnju, lotusima trebamo osigurati stajaću vodu. Pogodnu temperaturu vode za rast dobit ćemo tijekom ljeta. Lotusi su bujne biljke brzoga rasta te im s toga treba osigurati puno prostora za razvoj. Za sadnju koristimo običnu vrtnu zemlju pomješanu s riječnim pijeskom. Dobar supstrat dobit ćemo tako da pomiješamo 2/3 obične vrtne zemlje i 1/3 riječnog pijeska. Izbjegavamo koristiti tresetne i organske mješavine koje samo prljaju vodu te svojim raspadom stvaraju velike količine organskih spojeva koji pogoduju razvoju algi. Maksimalni razvoj lotusa dobit ćemo tako da u supstrat dodamo organskog ili mineralnog gnojiva najbolje sporo otpuštajuće gnojivo. Doza mineralnog gnojiva: 200 ml gnojiva na 30 L supstrata. Peletirano organsko gnojivo (zrelo) dodajemo u omjeru 1: 6. U svakom slučaju bolje je koristiti manje gnojiva. Ako u jezercu imamo i ribe površinu supstrata prikrivamo sa slojem pijeska ili šljunka. Lotusima moramo osigurati najmanje 2-3 sata sunčeve svijetlosti dnevno. No to nije dovoljno za bujnu cvatnju. Lotusi su jako senzibilni na dužinu dana i količinu svijetlosti; ako dobivaju malo svijetlosti gube lišće i odlaze u fazu mirovanja te se tako ne mogu normalno razvijati. Zato im valja osiguratu poziciju s najviše svijetlosti, ali valja pripaziti da se voda u posudi tijekom ljeta ne zagrije previše te da ne dobijemo kao posljedicu «lotosovu juhu».

 

Veličina posude:


Patuljasti lotusi: mogu se uzgajati u posudama promjera od 40 cm. Dubina vode od rizoma do površine mora iznositi najmanje 5, a najviše 50 cm. Treba im osigurati najmanje 2 litre supstrata u sloju debljine 10 cm.

Srednje-veliki lotusi; mogu se uzgajati u posudama promjera od 80 cm. Dubina vode od rizoma do površine mora iznositi najmanje 10, a najviše 80 cm. Treba im osigurati najmanje 5 litara supstrata u sloju debljine 15 cm.

Veliki lotusi; mogu se uzgajati u posudama promjera od 100 cm. Dubina vode od rizoma do površine mora iznositi najmanje 15, a najviše 150 cm. Treba im osigurati najmanje 15 litara  supstrata u sloju debljine 20/25 cm.

Skematski prikaz sadnje lotusa