Zamijene za travnjak

 

S tim zelenim travnjakom baš nemate sreće...nikako da izgleda kako ste si zamislili a onaj od susjeda je uvijek zeleniji ! Trošite kubike i kubike vode a zelenilo trave nikako da ispliva na površinu...sve je to nekako uvijek žućkasto i suho! Vrt vam je u sjeni cijeli dan a vi bi baš željeli nešto zeleno da pokrije onu golu zemlju na kojoj baš ništa ne raste...

 

Sve su to vrlo česti problemi u našim vrtovima a iz nekih razloga trava baš ne želi rasti kako treba tamo gdje smo ju zamislili. Srećom, rješenja za te probleme ima. Travu jednostavno zamijenite nekom skroz niskom trajnicom koja će iz daleka izgledati kao travnjak ili kao lijepa zelena površina. Tamo gdje neće rasti trava zbog manjka svjetlosti ili zbog previše velike vlage odnosno suše, pronaći će se prikladna biljka koja će popuniti taj problematičan prostor.

 

Neke od prednosti kod ovih biljaka su:
- vrlo gust i brz rast
- mnoge su vrste zimzelene te bogato cvatu
- nema više košnje
- vrlo jednostavne za uzgoj i održavanje
- podnose gaženje te su vrlo ugodne na dodir

- odlične u problematičnim situacijama

 

U ovom članku donosimo vam nekoliko primjera biljka koje će u raznim situacijama, biti dobra alternativa za travnjak.

Pratia pedunculata, trajnice, zamjena za travnjak, pokrivač tla
Pratia pedunculata (Isotoma fluviatilis)

#Pratia pedunculata (syn. Isotoma fluviatilis), iz porodice zvončića, je skroz niska, puzava trajnica koja stvara guste pokrove svijetlo zelenog lišća, visine svega 1-2 cm. Ako joj uvjeti odgovaraju rampantno se širi u svim smjerovima stvarajući guste zelene sagove. Biljka je inače zimzelena u područjima s umjerenom klimom dok je listopadna u veoma hladnim krajevima. Iako je biljka koja voli umjereno vlažnu do vlažnu zemlju, uz redovito zalijevanje uspijevat će i na malo sušim tlima. Najbolje izgleda u laganoj polusjeni no, uz dovoljno vode ni sunčani položaj joj neće naškoditi. Idealna je biljka za popunjavanje praznina između pukotina u vrtnim stazama, za zamjena za travnjak u nekom kutku vrta te lijepo izgleda u kamenjaru u pukotinama između stijena. Idealna je ako u vrtu imate dio koji je stalno vlažan a zemlja se sporo isušuje. Ako tijekom ljeta ne možete na more, Pratia se pobrinula i za to. Eksplozijom plavih zvjezdastih cvjetova tijekom cvatnje pretvorit će vaš zeleni sag u morsko plavetnilo. No, iskreno, za takav efekt ona mora biti posađena "en masse". Najbolje rezultate daje u bogatim humusnim tlima uz redovitu prihranu. S obzirom na to da ima tendenciju širenja okolo naokolo bilo bi dobro da joj se ograniči prostor pomoću podzemnih barijera poput rubova od, danas modernog, Korten čelika.

Thymus "Magic carpet", trajnice, zamjena za travnjak, pokrivač tla
Thymus "Magic carpet"

#Thymus "Magic carpet" (timijan) je niska puzava trajnica koju možemo vrlo lako koristiti kao zamjenu za travnjaka na sunčanim položajima u siromašnim, kamenitim tlima s dobrom drenažom. Visina biljke je manja od 1 cm kada nije u cvatu. Brzo se širi tankim izbojima koji nose vrlo sitne ovalne listiće, stvarajući guste sagove tamne zelene boje. Tijekom kasnog proljeća vrlo bogato cvate malim loptastim cvatovima svijetle ružičaste boje. Ne podnosi sjenu visokih biljaka i u takvim uvjetima brzo gubi kompaktnost te se izdužuje prema izvoru svjetla. Podnosi vrlo visoke temperature te lijepo izgleda bez pretjeranog zalijevanja. Idealna biljka za staze i puteve, pukotine (fuge) u stazama, suhozide, kamenjare ili "en masse" kao zamjena za travnjak. Podnosi kratkotrajno gaženje i hodanje. Vrlo je važno osigurati dobro drenažu u područjima gdje se tijekom zime zadržava puno vode i vlage. U takvim uvjetima biljke vrlo brzo propadaju.

Paronychia kapela ssp. serpyllifolia , trajnice, zamjena za travnjak, pokrivač tla
Paronychia kapela ssp. serpyllifolia

#Paronychia kapela ssp. serpyllifolia je još jedna niska puzava trajnica koju možemo koristiti kao zamjenu za travnjak. Visina biljke je svega 1 cm nakon nekoliko godina rasta. Brzo se širi svojim puzavim izdancima, ponekad crvene boje, koji nose male sitne ovalno trokutaste, kožnate listiće. Raste vrlo gusto te brzo popuni sklop te dopušta rast vrlo rijetkim korovima. S Paronychiom možemo stvoriti zimzeleni pokrov po kojem možemo lagano hodati, zeleno sivi tijekom ljeta, srebrno žućkast tijekom rime. Biljke cvatu preko ljeta s tisućama sitnih, srebrno bijelim cvjetova. Odlična je biljka za kamenita i pjeskovita tla na sunčanom položaju uz ne pretjerano zalijevanje. Vrlo dobro podnosi vrućine i sušu. U područjima s velikom zimskom vlagom obavezna je dobra drenaža. Biljke možemo koristiti za ozelenjavanje vrtnih staza, suhozida, krovnih vrtova, za stvaranje zelenih, nezahtjevnih travnjaka, za obrub gredica te za popunjavanje praznina u kamenjaru.

Ophiopogon japonicus "Tamaryu no. 2", trajnice, zamjena za travnjak, pokrivač tla
Ophiopogon japonicus "Tamaryu no. 2"

#Ophiopogon japonicus "Tamaryu no. 2"
Nastavljamo s biljkama koje se mogu koristiti kao zamijene za travnjak ovaj puta za polusjenovit položaj. Ovaj sićušni Ophiopogon jedna je od najsporijih biljaka koje uzgajamo u vrtlariji. Toliko je sporog rasta da jednom izboju treba tri godine da ispuni vazicu od 9 cm promjera. No sa sporim rastom dolazi i njegova visoka cijena pa kvadrat ovog travnjaka košta koliko i kvadrat najskupljih pločica. No bez obzira na visoku cijenu travnjak koji tvori ova trajna biljka iz porodice šparoga, iznimno je kompaktan, nizak svega 2-3 cm, zelen je cijelu godinu te mu nije potrebna nikakva košnja. Tijekom sadnje biljkama treba osigurati kvalitetnu zemlju obogaćenu humusom a tijekom godine nekoliko prihrana te redovito zalijevanje tijekom ljeta (2-3 puta na tjedan, u krajevima s blagim ljetom i manje). Biljke podnose vrlo niske zimske temperature (do -20 C) te vrlo dobro podnose vrlo visoke ljetne temperature. Starije biljke mogu podnijeti i kratkotrajnu sušu. Možda nije najbolje riješenje da po njemu igrate nogomet no svakako imate dobar razlog da, ako si to možete priuštiti, imate najskuplji zeleni travnjak u gradu za... gledanje.

Leptinella dioica, trajnice, zamjena za travnjak, pokrivač tla
Leptinella dioica

#Leptinella dioica je listopadna trajnica s listovima svijetle zelene boje s duboko urezanim rubovima. Svojim izgledom listovi podsjećaju na male listove paprati. U idealnim uvjetima biljka vrlo brzo raste te stvara velike i guste pokrove. Najbolje uspijeva na polusjenovitim položajima no uz redovito zalijevanje dobro raste i na sunčanim položajima. Biljka treba dobro i kvalitetno humusno tlo za dobar rast. U teškim tlima biljka vrlo sporo napreduje jer se njeni izboji ne mogu širiti s lakoćom. Biljka je vrlo mekana na dodir te dobro podnosi gaženje. Cvate tijekom proljeća žutim cvjetićima koji podsjećaju na gumbiće.

Sedum sexangulare, trajnice, zamjena za travnjak, pokrivač tla
Sedum sexangulare

#Sedum sexangulare je niska, samonikla puzava trajnica s mesnatim listićima svijetlo zelene boje. Listovi su sitni, gusto i spiralno raspoređeni uzduž stabljike te izgledaju kao zrna riže. Mladi izboji su lako lomljivi no to nije veći problem jer se oni vrlo lako zakorijene u doticaju s tlom te stvore novu biljku. Idealna je biljka za prekrivanje velikih zelenih površina na sušnim u sunčanim položajima. Odlična je biljka za krovne vrtove jer uspijeva u vrlo malo zemlje. Možemo ju koristiti i kao ispunu između fuga, u pukotinama stijena te u kamenjaru.
Vrlo je laka za uzgoj te uspijeva u svim vrstama tla (osim u močvarnim). Zalijeva se umjereno a malo starije biljke dobro podnose i duža sušna razdoblja. Vrlo bogato cvate u proljeće sitnim i žutim zvjezdastim cvjetovima. Zbog svojih mesnatih listova ne podnosi često gaženje i hodanje.

Mazus reptans, trajnice, zamjena za travnjak, pokrivač tla
Mazus reptans

#Mazus reptans je idealna trajnica za teška i stalno vlažna tla. Stvara guste pokrove zelenog lopatičastog lišća s narovašenim rubovima. Vrlo brzo raste te svojim dugim vriježama brzo pokriva veće površine. Novi se izboji zakorjenjuju na svakom nodiju od kojih se potom stvaraju novi izboji. Za dobar rast i lijepu tamno zelenu boju listova dobro je dodati u zemlju nešto humusa i gnojiva. Biljka obilno cvate na proljeće plavim cvjetovima koji podsjećaju na one lobelija. Cvatnja nekih godina može biti tako obilna da se cijela prekrivena površina pretvori u modro jezero. Za snježnobijelu idilu preporučujemo sortu "Albus" s bijelim cvjetovima.

 

Objavljeno: 24.08.2016

Davor Cetina