O nama (About us)

chinop, sedum, vrtlarija kalići, tranice, sunce
Echinops i sedumi u našoj vrtlariji

Vrtlarija Kalići nastala je kao plod dugogodišnje ljubavi njezinog vlasnika   prema svim vrstama bilja, a pogotovo prema močvarnom i vodenom bilju, trajnicama te ukrasnim travama. Cilj nam je ponuditi široki raspon vrsta koje se uobičajeno ne mogu naći u ponudi većih rasadnika te vrtnih centara na području Hrvatske.

 

Vrtlarija Kalići pripada novojoj generaciji rasadnika; malih vrtlarija, kolekcionarima po temama ili botaničkim rodovima i porodicama, specijaliziranih u proizvodnji rijetkih i neobičnih vrsta. Proizvodnja trajnica odvija se u prirodi među maslinama i hrastovim stablima uz minimalnu upotrebu kemijskih preparata te u potpunom skladu s prirodnom okolinom.

 

Biljke rastu cijelu godinu na otvorenom uz minimalnu zaštitu tijekom zime.Naše su biljke posađene na odgovarujaća staništa, otporne, izdržljive i zdrave te  na kraju rezultiraju sa brzim napretkom i bogatom cvatnjom. Mali broj biljka koje uzgajamo zahtjeva zimsku zaštitu te je ona osigurana spremanjem biljaka u negrijani plastenik.

 

Naše biljke ne izgledaju uvijek sjajno i bujno, poput konfekcijskih biljaka koje možete kupiti u vrtnim centrima. Svaka je drugačija te svaka ima svoju osobnost. No, izgled vara jer naše su biljke zdrave i otporne i neće vam uginuti za godinu-dvije što je jako česti slučaj kod uvezenih biljaka te kod biljaka koje se prodaju direktno iz grijanih plastenika. Takve su biljke uzgajane prisilnim i brzim tehnikama s namjerom što veće zarade te često nisu prilagođene pravim vanjskim uvjetima.

 

Mi, uzgajamo biljke da traju te da postanu prave ljepotice u vašim vrtovima.

 

Ponos vrtlarije, pogotovo njezinog vlasnika, kolekcije su močvarnog i vodenog bilja sa više od 400 zastupljenih vrsta; perunika, sa više od 400 vrsta i sorata te trajnica, osobito porodica Lysimachia, Polygonum, Filipendula, Ligularia, Cimicifuga, Sedum, Sempervivum, Tulipa, Phlomis, Miscanthus, Geranium i Campanula.

 

Proizvodimo:

 

- močvarno i vodeno bilje: lopoči (više od 70 sorata), lotusi, biljke slične lopočima, podvodno bilje, plutajuće bilje, bilje za močvarne gredice te trajnice za vlažna staništa, močvarne perunike

- trajnice: vrtno cvijeće, trajnice za kamenjare, perunike

- ukrasne trave

- malu kolekciju ukrasnih grmova

 

Cijela kolekcija bilja broji više od 2500 vrsta te se svake godine upotpunjuje novim biljkama. Neke su vrste dostupne tjekom cijele godine dok neke samo u određeno doba. Trajnice sporog rasta te trajnice koje smo tek pribavili za daljnje razmnožavanje imamo u vrlo malim količinama.

 

Naše je bilje pogodno za:

 

- prirodne, naturalistične vrtove (Dutch-Germam new perennial wave) i biovrtove

- kamenjare i krovne vrtove

- miješane, slobodno rastuće gredice i živice, mirisne gredice

- jezerca, vodene vrtove i bio-bazene

- engleske vrtove i cottage gardens

- šumske vrtove i sjenovite gredice

 

Zašto saditi trajnice?

brunnera, lazula, vrtlarija kalići, tranice, sjena
Brunnera i Lazula u sjenovitoj gredici

Trajnice imaju niz prednosti ispred sezonskog jednogodišnjeg cvijeća kao na primjer:

 

- životni im je vijek u prosjeku iznad 5 godina

- brzo napreduju i brzo se šire

- skromnijih su zahtjeva i brzo se prilagođavaju okolini u kojoj rastu

- troškovi odžavanja su znatno manji

- za svaku različitu sredinu postoji odgovarajuća trajnica

- pružaju nezamisliv broj tekstura listova i boja cvijeta

- na njih utječu godišnja doba pa su tako uvijek različite i zanimljive

- pružaju šire mogućnosti primjene pa ih tako možemo saditi  u cvijetne gredice, kamenjare, grobove, krovne vrtove, žardinjere i u balkonske vaze a također mogu poslužiti kao pokrivači tla i kao rezano cvijeće. 

 

Trajnice Vas neće razočarati već će Vas svake godine iznova očarati vlastitom ljepotom!

Ukrasne trave iz našeg asortimana
Ukrasne trave iz našeg asortimana